De geschiedenis achter de monumenten
 

De Chinese Muur sinds 200 voor Christus

De Chinese Muur is, u raadt het al, een muur in China. De muur gaat echter niet enkel door China, ze gaat ook door Mongolië en Noord Korea. Deze muur staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en diende als verdedigingsmuur. De totale lengte van de Chinese muur is 6259 kilometer, in combinatie met rivieren, bergen, putten en verdedigingsgroeven vormt het een beveiligingscomplex van maar liefst 8850 kilometer lang. Het bouwwerk uit stenen en aarde bevat ook verschillende poorten, forten en uitkijktorens en wordt ook wel eens de Grote Muur genoemd. In het Chinees noemt men de muur ook wel de Muur van 10.000 li, waarbij 10.000 li 6440km is. De lengte van de li is nooit echt eenduidig vastgelegd geweest, tegenwoordig ziet men de li vaak als 500 meter.

Er werd regelmatig gewerkt aan de Chinese Muur

De eerste werkzaamheden dateren van 200 v. Chr., maar de muur is in de loop van de jaren regelmatig heropgebouwd, gerestaureerd en vervolledigd. Hoewel Chinese sages stellen dat de muur het enige van op de maan zichtbare menselijke bouwwerk is, maar Chinese Taikonauten hebben de muur niet kunnen waarnemen vanuit de ruimte, terwijl ze nog veel dichter bij de aarde waren dan bij de maan. Hoewel het bouwwerk immens lang is, is het niet breed genoeg om op te vallen vanuit de ruimte. Amerikaanse astronauten konden de muur wel waarnemen uit het ISS, maar ook het ISS cirkelt veel dichter bij de aarde dan bij de maan.

De Chinese Muur als toeristische trekpleister

De Chinese Muur is zeg maar verplichte kost als je een rondreis maakt in China, het indrukwekkende bouwwerk volgt de geografische eigenschappen van zijn omgeving en is zeer indrukwekkend. De Chinese muur is gratis te bezoeken en goed om uren en zelfs dagen op rond te brengen. Sommige delen van de muur lopen parallel, soms op slechts tientallen kilometers van elkaar.

Enkele stukken zijn opgeknapt, zoals in Badaling, maar vele andere stukken zijn er slecht aan toe. Zo slecht zelfs dat in sommige delen van China de muur wordt gesloopt ten voordele van huizenbouw. Bij de meer toeristische steden zijn steeds veel verblijfmogelijkheden, van verblijven bij lokale bewoners tot grote hotels. In afgelegen gebieden kan vaak gerekend worden op de Chinese gastvrijheid.

Gebruik van de naam "Chinese Muur"

De naam Chinese Muur wordt ook wel gebruikt voor Chinese restaurants. Zo is er een Chinese Muur in Maasmechelen, Oostmalle, Antwerpen, Willebroek, Den Haag, Herentals, Almere, Brugge, Rijen, Teteringen, Haacht, Raamsdonksveer, Hilversum en vele andere steden en gemeenten. De openingstijden variëren sterk, doorgaans zijn de restaurants ’s avonds open, op weekenddagen zijn ze ook overdag open en blijven ze ’s avonds vaak lang open. Sommige restaurants zijn ook op weekdagen ’s middags open. Voor de precieze openingsuren is het aangeraden uw licht op te steken bij het betreffende restaurant, of op hun website.
Voor meer informatie kan je best onze website eens doorzoeken. Dat kan snel met dit zoekvak.